The reason I jump

Den som bærer skoen vet best hvor den trykker.

Bilde av The reason I jump av Naoki HigashidaDen autistiske gutten Naoki har ikke språk, men har skrevet en bok som han håper vil hjelpe til å gjøre det litt enklere for dem uten autisme å forstå de med autisme. Boken fungerer som et slags oppslagsverk i forskjellige kapitler, som svarer på spesefikke spørsmål i tur og orden.

…But we really badly want you to understand what´s going on inside our hearts and minds. And basically, my feelings are pretty much the same as yours – Naomi Higashida.

Det er en lett bok å lese, med korte presise setninger, men det betyr at innholdet kommer bedre frem og blir desto sterkere presentert. Boken har en vennlig, forklarende tone som tar leseren på alvor. Stemmen som forteller forstår at dette er spørsmål folk genuint lurer på å forsøker ikke på noen måte å se ned på eller overforklare ting. Naoki understreker mange ganger i løpet av boken at dette er hans syn på ting og at andre godt kan ha andre meninger rundt det han forklarer.

Naoki er det man kaller en høytfungerende autist som betyr at han har noen få av trekkene som kjennertegner autsime. Men han er ikke nedlatende til dem som har flere av trekkene som kjennertegner autsime. Han sier mange ganger i løpet av boken at han kan tenke seg til hvordan de kan kjennes for dem, men aldri at han forstår de trekkene han selv ikke har.

Jeg likte denne boken fordi det gir folk mulighet til å lære noe om en funksjonshemming som kanskje så mange vet så mye om. Jeg mener at man burde skrive flere slike bøker om forskjellige funksjonshemninger. Fordi som man vet er kunnskap makt.

Det er ei ganske kort bok som jeg leste ut på en lørdags formiddag i sofaen. Jeg vet derfor ikke hva jeg skal skrive mer annet enn at det er en god bok for dem som vil lære mer om autisme og hva det innebærer for en som føler det på kroppen og psyken selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s