Gullhunden

Det er både litt morsomt og litt skummelt å skrive om en amerikansk klassikker. Den har nok vært på mange pensumlister i litteratur og den har derfor allerede blitt analysert opp, ned og i mente. Derfor er dine egne små betrakninger liksom ikke så viktige lengre, men det er fortsatt morsomt å se om du ser det samme som «de lærde ser». Eller om du er helt uenig med dem.

Hvordan var det for de mange hundene som hjalp mennesker komme seg dit de skulle og trekke de store pulkene som ble brukt under gullrushet i Amerika? Hvis man skal tro hva Jack London skrev i «Villdyret våkner» så var det ikke bare enkelt, og Buck som er vår hoved, um, hund, sliter med å ikke la ulvedelen, som er i alle hunder, vinne over han.

Bokcover: The call of the wild", Jack London

Buck er en blanding av St. Bernard og Border Collie som gjør at han har en veldig tykk pels og er kraftig bygd. Helt i starten er en av hundene til en godseier og lever et godt og bedagelig liv, men en grisk tjener av godseieren bestemmer seg for å tjene penger på Buck og selger han som sledehund. Buck må tilpasse seg det kalde nord, ved å sette seg i respekt hos sledehundene, og godta de forskjellige måtene menneskene behandler hundene sine på. Han blir solgt mange ganger både til dem som er erfarne hundeførere og dem som kun vil ha gullet som er blitt lovet.

Etter hvert gjør den harde tilværelsen at Buck føler seg mer og mer vild, og etter at hans snilleste eier dør slutter Buck seg til en ulveflokk. Han går dermed fra å være en selskapshund til å bli et vilt dyr. Jeg får den samme følelsen av denne boken som av «Black Beauty – Silkesvarten», som handler om en hests opplevelse av 1800 – tallets England. Men jeg vet ikke om det var en trend å skrive om dyrs opplevelser på den tiden eller om det bare er et sammentreff. Begge bøkene sier mye om hvor mye miljø har å si for hva som vekkes av det man har liggende i seg.

But in spite of this great love he bore John Thornton, which seemed to bespeak the soft civilizing influence, the strain of the primitive, which the Northland had aroused in him, remained alive and active.

Boken er ikke lang, kun syv kapitaler og den totale tiden på audible er 3,5t, men på den tiden synes jeg London klarte og fortelle en spennende historie som også klarer å si noe mer om hva som bor i et sinn og en kropp og hvordan dette kan påvirkes av miljøet. Men det hadde kanskje vært ennå mer spennende å lese om denne forvandlingen med et menneske som hovedperson.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s