Oppvekstroman satt i 1860 årene

Du har kanskje fått med deg at «Little Women» har blitt en ny film med Emma Watson som en av de fire søstrene? Jeg også! Men så stengte hele Norge og jeg rakk ikke få sett den på kino. Derfor bestemte jeg meg for å lese boken i stedet og det angrer jeg ikke på! Historien følger de fire March-søstrene, Meg, Jo, Beth og Amy, som vokser opp på 1860 tallet. Faren deres er kalt ut for å kjempe i den amerikanske borgerkrigen så det er kun de fire jentene, moren og en hushjelp igjen i huset. De har ikke de beste økonomiske vilkårene, men moren vil fortsatt at de skal gi av det de har til de som er fattigere enn dem. Alle jentene er veldig forskjellige. De både krangler og er hverandres beste venner. En dag besøker Jo nabogutten Laurie som blir en viktig del av gjengen.

Bokcover: Little Women - Louisa May Alcott

Dette er ikke en bok med mye action. Det mest dramatiske og actionfylte som skjer er at faren havner på sykehus i Wasington, og på den tiden var det på ingen måte sikkert at man overlevde. Det er en bok som rolig og behersket forteller deg om hverdagslivet til disse jentene, og man blir så glad i dem at man gjerne vil høre hvordan det går. Den handler mye om klasseforskjell, og om det er viktig at disse jentene gifter seg av kjærlighet til gode menn eller om de skal gifte seg for å hjelpe foreldrene med penger å status? Moren Marmee vil gjerne at de skal gifte seg av kjærlighet og ikke status, men det øvrige samfunnet prøver å fortelle dem at de bør gifte seg for status og penger.

En av mine favoritt deler er når Meg gifter seg og får barn. Da får hun nye venner og skal samtidig ha kontroll på pengene som mannen tjener, men det blir litt for fristende å kjøpe seg fine kjoler og smykker for å imponere vennene. Jeg satt og ropte til TV-en min, som jeg spilte av lydboken på, at hun trenger andre, bedre venner!

En av de tingene jeg ikke helt skjønte eller likte med mine 2020 øyne var at Laurie, nabogutten, etter å vært forelsket i Jo i mange år bestemmer seg for å gifte seg med søsteren Amy i istedenfor… I følge boken så forelsker de seg og har det fint, men jeg fikk litt sånn bismak i munnen; hvis du ikke får den ene jenta så gift deg med søstera i stedet?

Uansett er dette en veldig fin bok og jeg fant at det var en veldig fin rømningsvei nå når ting ellers i verden er snudd sånn på hodet. Boken krever ikke mer av deg enn at du skal bli glad i noen karakterer som lever livet sitt i en annen tid enn denne. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s