Hva om vi ga opp kampen?

Margaret Atwoods bok «The handmaids tale» leser jeg som en hårreisende «hva om» bok. Hva om minoritetsgruppene ga opp kampen for å være en del av samfunnet?

Bokcover: The Handmaid´s Tale - Margaret AtwoodHva om vi ga opp å ha det mangfoldet som vi har i dag? Hva om en gruppe fikk bestemme for mye? Hva om man systematisk begynte å undertrykke 50% av jordas befolkning?

Nå er det sikkert mange som vil si at kvinnekampen ikke har kommet dit de skulle ønsket når man hører opp opprørende saker som Harvey Weinstein-saken, og jeg vil ikke begynne en hel debatt om den saken, men den kan kanskje virke som et spøkelse på en tid der ting var mye verre for kvinner. På et tidspunkt hadde vi ikke stemmerett en gang.

Atwoods bok er skrevet i 1986, og ser ikke en gang tilbake i tid, men fremover. Til en tid der man lar en gruppe ha for stor makt og kvinner blir sett på som fødemaskiner. Hvis du ikke er i stand til å få barn, som vår hovedperson Offred, er du ganske langt ned på rangstigen. Hun bor i et hus sammen med andre kvinner som prøver å bli gravide, slik at de kan klatre på rangstigen blant kvinner. Offiserenes koner, de høyst opp på rangstigen, går i blått, mens «the handmaids» går i rødt. Offred havner i et hus der offiserens kone er steril og Offreds oppgave er å bli gravid av offiseren.

Det jeg finner mest urovekkende med denne historien er at de har sluttet å bruke ultralyd-maskiner for å sjekke hvordan det står til med barnet. De barna som blir født, de blir født, og de man ikke vil ha, les funksjonshemmede, kvitter man seg bare med.

Dette sitatet synes jeg summerer opp boken ganske greit i tone og tema:

“Better never means better for everyone… It always means worse, for some.”

Dette er den viktigste boken jeg har lest på lenge og jeg vil oppfordre alle som har tenker på å lese den om å lese den. Den har mange ubehagelige temaer i seg som vi må få frem i lyset slik at den dystre fremtiden Atwood skriver om ikke skjer. Jeg anbefaler at man leser sakte og tar seg god tid.

PS. Forresten skal dere ikke se bort ifra at det kommer flere anmeldelser av Atwood-bøker her på bloggen, for dette ga mersmak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s