En bok om den fem år lange natten

Elie Wiesels bok «Night» handler om en sønn som prøver å holde liv i en far, en far som prøver å holde liv i en sønn og det grusomme produktet et menneske kan bli under de rette forholdene. 

Cover: Night - Elie WieselElie Wiesel er bare 15 år når han og faren blir sendt til konsentrasjonsleiren Auchwitz. Før dette er Wiesel en ortodoks jøde som er veldig dedikert til troen sin, men etter hvert som han blir utsatt for grusomhetene i boken, blir troen hans svakere og svakere, og troen hans på menneskeheten blir svakere og svakere.

Dette er en virkelighetsfortelling av det råeste slaget. Boken er kort, bare 144 sider, men historien er desto mer innvirkningskraft på deg. Språket legger ikke noe i mellom og Wiesel skriver ting rett ut slik han opplevde det:

Pitch darkness. Every now and then, an explosion in the night. They had orders to fire on any who could not keep up. Their fingers on the triggers, they did not deprive themselves of this pleasure. If one of us had stopped for a second, a sharp shot finished off another filthy son of a bitch.

Near me, men were collapsing in the dirty snow. Shots, Night 1982 side 81

Det som slår meg mest er den kampen Wiesel kjemper med seg selv om viljen til å holde faren i livet. Han er jo en gammel mann og det hadde kanskje vært enklere for Wiesel og holde seg i livet hvis faren var død, med tanke på at tilgangen på mat er så dårlig i leiren. Han er inne på tanken i boken selv, men slår den alltid fra seg:

But at that same moment this thought came into my mind. Don’t let me find him! If only I could get rid of this dead weight, so that I could use all my strength to struggle for my own survival, and only worry about myself. Immediately I felt ashamed of myself, ashamed forever. Night 1982, side 101

Dette er en bok som setter seg i det og ikke gir slipp så lett. Det er nok en av de ærligste og beste bøkene jeg har lest om grusomhetene under andre verdenskrig, og det er jo med god grunn at den er for en klassiker å regne.

Ps. Sitatene er tatt fra Wikipediasiden til boken for jeg leste den på lydbok gjennom Audibleappen.  Det anbefales; de har lagt inn talen han holdt da han fikk Nobels fredspris i 11986. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s