Legg fra deg den boken!

Bildebeskrivelse: Bok som ligger åpen. Noen av sidene i midten er brettet til et hjerte.

 

Jeg tenkte jeg skulle skrive et litt annerledes innlegg denne gangen siden jeg faktisk nettopp har gjort det jeg skal skrive om med den boken jeg skulle skrive om denne gangen. Jeg la den rett og slett ned. Jeg orket ikke å lese den mer for den var ikke slik jeg hadde tenkt at den skulle være. Boken jeg snakker om er «Jungelboken» av Ruyard Kipling. Jeg er jo egentlig en stor fan av klassikere, og da særlig engelske klassikere, men denne falt rett og slett ikke i smak. Jeg trodde det var boken om Mogli jeg skulle få høre, for jeg hørte den på lydbok, men så var historien om   Mogli bare en liten del av historiene som ble fortalt. De andre historiene var ikke kjempeinteressant for min del. Derfor la jeg den fra meg.

Og da begynte jeg å tenke; er det mange som leser ferdig bøker de ikke liker fordi de føler at de må? For en ganske lang stund siden nå leste jeg i «The Gaurdian» på Facebook om bøkene det var vanligst at man løy på seg at man hadde lest. Dette fikk meg til å stusse litt. Det er jo selvfølgelig morsomt å ha noe å snakke om når man er i selskap, men at man lyger på seg å ha lest bøker som man ikke har lest for å virke interessant virker litt besynedelig for meg.

La meg prøve å knytte de to temaene sammen. Spørsmålet blir kanskje: Er det mange som tvinger seg igjennom de bøkene de har begynt på og lyver på seg de man rett og slett ikke orker å lese. For ingen av delene er nødvendig mener jeg. Med mindre det er en skoleoppgave har du lov til å legge fra deg boka.

Det kan være at dette med å lyve om bøker er et amerikansk fenomen og at norske lesere er flinke til å legge fra seg bøker de ikke liker. Jeg mener i alle fall bestemt at man ikke trenger å lese bøker man ikke finner spennende. Det er ingen som kommer hjem til deg å sjekker hvor mange og hvilke bøker man har lest uansett. I alle fall ikke ennå. Å lese bøker er en ganske privat ting og man snakker som regel om bøker man liker til andre, ikke de man la fra seg så da gjør det jo ikke noe om man gjør nettopp det.

På den andre siden man kan jo tenke etter om grunnen til at man ikke leser boken er fordi man ikke leser den i rett format for seg. Jeg leser ofte lange bøker på lydbok fordi jeg ikke føler at jeg har mulighet til å sette av tid til å lese den boken i trykt form, men jeg vil fortsatt få med meg historien.  For eksempel leste jeg Huckleberry Finn på lydbok fordi dialekten til Jim var veldig vanskelig for meg å forstå skriftlig.

Så prøv litt forskjellige formater av en bok, men hvis du ikke liker den så legg den for all del i fra deg. Tenk litt som Anton Egon: «Hvis jeg ikke elsker maten så svelger jeg ikke»

Har du lagt fra deg en bok noen gang?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s