Den orginale storebror

Overvåkningsamfunnet ble fryktet allerede i 1948 og George Orwell satte ord på det i boken 1984. 

Bilde av boken "1984" av George Orwell
Bildekilde: Goodreads

Dette er klassikeren med stor K. Det er den boken alle engelske barn i slutten av barneskolen eller begynnelsen av ungdomsskolen har på pensum for å lære om hva som skjer når en makt tar overhånd over hele systemet. Men jeg vil ikke si at dette er en såkalt Young Adult-bok. Det er en fullvoksen bok.

Winston Smith jobber hos Sannhetsdepartementet hvor han endrer historien slik som  Storebror vil ha den. I det ene øyeblikket er den ene stormakten i krig med den andre og i det neste er den første i krig med den tredje. Winston er frustrert. Partiet kan se han over alt. Til og med i sitt eget hjem. En dag kjøper han ei dagbok der han skriver ned alle tankene han ikke har lov til å tenke og sånn starter Winstons kamp mot partiet. Kampen ender ganske brutalt, men det skal jeg ikke avsløre videre her.

Boken forklarer veldig mye rundt den verden Orwell har skapt. Til tider blir det nesten ei fiktiv historiebok, men det gjør veldig lite fordi Orwells tanker om utviklingen av verden er veldig spennende og av og til skremmende nøyaktig, selv om årstallet er feil.

Personlig tror jeg aldri menneskheten vil komme så langt at vi vil la en makt overvåke oss slik, men man kan jo begynne å lure når vaslere som Snoden blir jaktet på i istedenfor å få ros for å påpeke feil, men det er en diskusjon for en annen type skriverier.

Språket i boken er det ingenting å si på. Orwell har en ganske finurlig måte å ordlegge seg på av og til.   Dette er en av de skumleste sitatene i boka etter min mening: How easy it all was! Only surrender, and everything else followed. It was like swimming against a current that swept you backwards however hard you struggled, and then suddenly deciding to turn round and go with the current instead of opposing it. Nothing had changed except your own attitude: the predestined thing happened in any case. He hardly knew why he had ever rebelled.

How easy it all was! Only surrender, and everything else followed. It was like swimming against a current that swept you backwards however hard you struggled, and then suddenly deciding to turn round and go with the current instead of opposing it. Nothing had changed except your own attitude: the predestined thing happened in any case. He hardly knew why he had ever rebelled.

Personlig og som et lite sidespor er jeg veldig glad i Star Trek og synes det var veldig morsomt når jeg fant ut hvor de har funnet inspirasjon til scenen der Jean Luc Picard er fanget og torturert  hos Cardassians.  Det finnes sikkert mange andre serier og filmer som er inspirert av «1984».

Dette er ikke en bok man tar frem for å ha noe lett og lese. Det er en bok man leser for å få noe tankevekkende å gruble over.

En kommentar om “Den orginale storebror

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s