Når barndommens slør blir borte

Hva skjer når noe du har bygd dine premisser på hele livet viser seg og ikke være sant?

US cover of Go Set a Watchman.jpg
Go set a watchman – Harper Lee

Harper Lee  var det man i musikkverdenen kaller et «one hit wonder», helt til hun i fjor kom ut med boken «Go set a watchman». Her følger vi Scout som voksen på en ferietur tilbake til hjembyen sin Macomb, Alabama. Scout har nå blitt 26 år og flyttet til New York, men hver sommer kommer hun tilbake til hjembyen. Denne sommeren skal ikke bli helt som de andre. Denne sommeren kommer hun til å se faren sin i et helt nytt lys.

Atticus Finch er fortsatt en viktig del av byen selv om han nå, i en alder av 72 år, har mer eller mindre pensjonert seg fra advokatyrke. Scout blir med på et av bystyremøtene der man diskuterer afro-amerikanernes stilling i samfunnet.  Detter er på 40 tallet så meningene er fortsatt relativt delt. Under møte får Scout høre faren egentlige syn på raseskille, og det er ikke det han blir framstilt til å ha i «To Kill a Mockingbird» Hele resten av boken handler om hvordan Scouts syn på faren endrer seg og om hun kan akseptere han slik hun kjenner han nå.

Boken har blitt mottatt ganske lunkent. Mange er skuffet over at Atticus har skiftet sitt standpunkt helt og føler vel at helten fra den gangen de leste «To Kill a Mockingbird» er borte. Men jeg tenker etter å ha lest dem begge for første gang som 26 åring at det er en ganske naturlig utvikling av karakteren. Atticus blir ikke fremstilt som en egen person, men heller som den versjonen Scout har av pappaen sin i hodet sitt. Nå som hun er eldre forstår hun mer. Dermed forsvinner heltestatusen til faren og  han står igjen som et helt vanlig menneske med sine feil og mangler. En annen ting med dette forholdet mellom Atticus og Scout er at jeg tror Atticus vil at Scout skulle oppdras nøytralt nettopp for at hun skulle kunne ta sine egne valg og ikke høre på samfunnets normer. Dette sitatet synes jeg illustrerer det bra:

“Every man’s island, Jean Louise (Scouts ordentlige navn, amn), every man’s watchman, is his conscience. There is no such thing as a collective conscious.”- Atticus Finch (Goodreads)

Skrivestilen syns jeg var til tider litt kaotisk og det virket nesten som dette var en kladd av «To Kill a Mockingbird» til tider. Jeg brukte veldig lang tid på å komme igjennom den og hørte litt sporadisk så jeg føler ikke at jeg kom helt inn i den, men den er vel som de fleste oppfølgere litt dårligere enn den første boken. Nå skal jeg være rettferdig å si at «Go set a watchman» hadde mye å leve opptil når den skulle følge etter «To Kill a Mockingbird» 55 åt senere. Det er nesten rått parti fordi verden har (heldigvis) har forandret seg så mye.

Bildekilde: Wikipedia 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s