Drep ikke uskylden

Den første boken jeg leste ferdig i 2016 er en ordentlig klassiker. Jeg har lest om den at den er grunnen til at mange, i hvertfall i USA, har valgt å bli advokater. Det kan jeg forstå for Atticus Finch er litt av en fyr. 

To Kill a Mockingbird – Harper Lee

Boken handler om Jean Louise «Scout» Finch.og broren Jeremy Atticus Finch som vokser opp i sørstatene på 1930 – tallet og blir dermed vitne til rasediskrimineringen på sitt verste. Fordi faren er advokat har de det bedre enn gjennomsnittet i de harde trettiårene. Hovedlinjen i boken er at Atticus  får i oppdrag og forsvare en afro-amerikansk fyr, Tom Robinson. Han er blitt tiltalt for å ha forgrepet seg på ei hvit jente.

Det er en utrolig fascinerende bok om en tid vi ikke må glemme. Den er også veldig søt til tider med morsomme beskrivelser av hvordan barna leker og samspillet mellom dem.

Et av temaene i den kan vel sies å være barndom som går mot slutten og uskyld som knuses. Tittelen sier noe om dette. Uskylden til barna blir borte når de ser hvordan rettsaken til Tom går. Tom er jo egentlig også uskyldig, men blir ikke trodd. Ved et googlesøk fant jeg ut at Mockingbird metaforen egentlig står for uskyld fordi det er en synd og drepe dem. Atticus oppsummerer dette i en setning som han sier til Jem:

Shoot all the blue jays you want, if you can hit ’em, but remember, it’s a sin to kill a mockingbird.»

Bluejay-ene er kanskje de som allerede har mistet uskylden sin, mens mockingbird-ene er barna (og noen voksne) som fortsatt er uskyldige, og det er en synd og ta bort uskylden til.

Denne boken er blitt stående som den store Young Adult Fiction- boken om raseskille i USA muligens sammen med Onkel Toms hytte. Dette er nok fordi Atticus fremstilles som en stor forkjemper for like behandling av alle. Ikke minst med den forsvarstalen han gir under rettsaken.

Men en ting jeg la merke til som jeg synes var nesten like problematisk som raseskillet, er at den hvite jenta lyver om å ha blitt voldtatt. Dette er problematisk på så mange nivå. Det mest problematiske er kanskje dette med at hvis ei jente lyver om det vil den andre slite med å bli trodd.

Det er ikke for å si at dette med raseskille ikke er et viktig tema for det er jo noe som fortsatt er et problem i USA til en vis grad, men etter hvert som et verk blir eldre er det andre ting som dukker opp som nærmest like viktig. På samme måte som det at Nora forlater Helmer ikke er like viktig i dagens samfunn og at folk heller lurer på hvorfor hun forlot barna.

Oi jeg kom vist inn på et lite sidespor, men samme det. Boken er like viktig i dag som den var for 50 år siden og når du har lest den kan du jo lese oppfølgeren «Go set a watchman» som det kommer en anmeldelse av her snart.

Ha en fin lesedag!

Bildekilde: Goodreads 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s